Wat wil je weten over de nieuwe energielabel?

Wat wil je weten over de nieuwe energielabel?

Wanneer je wilt weten of je woning energiezuinig is kan je dit aflezen aan de energielabel. Dit wordt bepaald naar aanleiding van de type woning, isolatie en warmte van de woning. Een woning met Label A is een groen label en is zeer zuinig. Een G-label heeft de minste bezuiniging.

Waarom is een energielabel belangrijk

In 2015 heeft iedere huiseigenaar een voorlopig energielabel gekregen. De label geeft aan hoe zuinig de woning is. Wanneer je de woning gaat verkopen of verhuren is er een definitief energielabel aanvragen nodig. Deze moet namelijk aan de verkoper overhandigd worden. Bij een energiezuinige woning heb je een lage energierekening, minder CO2 uitstoot en meer wooncomfort.

Wat is het verschil tussen een voorlopige en definitieve energielabel

Het voorlopige energie label is een schatting, dat gebaseerd is op de gegevens van het kadaster en van vergelijkbare woningen. Wil je het dus verkopen of verhuren dan heb je zeker een definitieve energielabel nodig.

De woning wordt dan getoetst op een aantal kenmerken om het de juiste energielabel te geven. Zo wordt er ook gekeken naar de verbeteringen van de woning na de (ver)bouw. Zo kan het zijn dat er betere isolatie, dubbel glas of een nieuwe verwarmingsketel is toegebracht aan de woning. Wanneer je een energielabel aanvraagt zorg dan dat de woningkenmerken wel juist zijn. 

Het aanvragen van een definitief energielabel

Wanneer je de woning gaat verkopen en er zit geen definitief energielabel bij dan kan er een boete van maximaal 405 euro geriskeerd worden. De energielabel kan eenvoudig aangevraagd worden via internet en kost misschien een paar tientjes. De deskundige die het bewijst controleert bepaald het juiste bedrag. Het aanvragen van de energielabel kan je doen op de volgende manier:

  • Log in met uw DigiD op energielabelvoorwoningen.nl.
  • Controleer de woning gegevens en mocht het nodig zijn, pas ze aan
  • Je kunt nog wat documenten toevoegen aan het woningdossier als bewijs
  • Selecteer de deskundige die het bewijs gaat controleren
  • Verstuur de benodigde gegevens
  • Ontvang de energielabel

Je kunt natuurlijk altijd zelf je woning verduurzamen voor een nog betere energielabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *