Wat is een Asbestverwijderaar?

Wat is een Asbestverwijderaar?

Een asbestverwijderaar is iemand die op professionele wijze asbest verwijderd. Maar wat is dat asbest nou precies?

Asbest heb je in allerlei verschillende kleuren van wit tot bruin en van groen tot geel. De naam asbest komt van het Griekse woord ‘abantos’ wat onverwoestbaar betekent. Vanaf de oudheid wordt asbest al vaak gebruikt bij bouwwerken denk hierbij aan woningen en andere gebouwen. Asbest was vroeger zo populair vanwege de kracht, slijtvastheid, brandwerendheid en isolerende eigenschap. Asbest werd onder andere toegepast in asbestcement (bijvoorbeeld golfplaten, rioolbuizen), remmen, spuitasbest (bijvoorbeeld isolatiemateriaal of brandwering) en verharding van wegen en straten. Asbest zelf is ongevaarlijk, maar losse asbestvezels zijn schadelijk voor de luchtwegen. Blootstelling aan asbestvezels kan longkanker, asbestpleuritis, pleuraverdikking en maligne mesothelioom (buikvlies en longvieskanker).

Wat doet een Asbestverwijderaar?  

Eerst bereiden de asbestverwijderaars zich voor om de asbest te kunnen verwijderen. Ze lopen de veiligheidsmaatregelen na en zetten het gebied af met waarschuwingslint of borden. Wanneer ze beginnen met het verwijderen van de asbest dan dragen ze beschermende pakken en nemen ze een wagen mee waar zij kunnen douche om zo de giftige deeltjes af te kunnen spoelen. De ruimte waarin wordt gewerkt wordt onder druk gezet, zodat de asbestdeeltjes niet kunnen ontsnappen. De asbestverwijderaars hebben zakken mee waar ze de asbest in bewaren en zo veilig kunnen vervoeren. Als ze klaar zijn met het verwijderen van asbest maken ze de ruimte grondig schoon.

Hoe wordt je een Asbestverwijderaar?

Er is geen opleiding om asbestverwijderaar te worden, maar vaak hebben asbestverwijderaars een opleiding in bouwkunde gedaan of een laboratoriumopleiding. Het is wel handig om de cursus DAV volgen. DAV staat voor Deskundige Asbest Verwijderaar. Met het certificaat kan je aangeven dat je asbest kan verwijderen. Vaak eist men ook dat je een VCA certificaat hebt, dat staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *