Uw koophuis verhuren, zo doet u dat het best

Uw koophuis verhuren, zo doet u dat het best

Zomaar uw koophuis verhuren is allesbehalve verstandig, Het gebeurt vaak dat na verloop van tijd de huurder de woning niet wenst te verlaten. En als de huurder aan zijn verplichtingen heeft voldaan, kunt u de huurder niet zomaar wegsturen. Er kan zelfs sprake zijn van permanente huur en dan bent u als verhuurder nog veel verder van huis. Uw koophuis verhuren kan wel onder bepaalde voorwaarden. En dat is best prettig want zo verdient u een deel van de kosten terug.

Verhuur via leegstandswet: zo beperkt u de risico’s bij verhuur

Verhuur in elk geval niet zomaar uw koopwoning. Het liefst doet u dit door middel van de Leegstandswet. U krijgt in dat geval een vergunning van uw gemeente. De maximale huurperiode is vijf jaar en krachtens de Leegstandwet vervalt het huurrecht en dient de huurder uw woning na de afgesproken huurperiode te verlaten. Ook als sprake is van proef-samenwonen komt het huurrecht te vervallen. Overigens moet u ook dan een vergunning bij de gemeente aanvragen. Voor de Leegstandwet geldt nog dat uw woning dan wel al te koop moet staan en dat voor iedereen zichtbaar.

Koophuis verhuren en toestemming van de kredietverstrekker

Voorts is het verstandig toestemming te vragen aan uw hypotheekverstrekker voor u besluit uw koopwoning te verhuren. Dat staat in de hypotheekvoorwaarden namelijk. Meestal gaat de geldverstrekker akkoord, mits er maar sprake is van verhuur via de Leegstandswet. Tegenwoordig zijn gemeubileerde woningen overigens zeer in trek. Steeds meer expats huren een woning, Overigens staat deze groep als betrouwbaar te boek. Interessant dus om speciaal aan deze groep mensen te verhuren als u de zaken verder in orde gemaakt heeft.

Verzekeraars schorten de dekking op bij tijdelijke verhuur

Uw koophuis verhuren heeft vaak consequenties voor uw verzekering. Veel verzekeraars schorten de dekking op bij tijdelijke verhuur. Informeer naar een alternatieve verzekering. U kunt ook uw huurder verplichten om een inboedelverzekering af te sluiten. Zeker als er gemeubileerd verhuurd wordt, ligt de kans op schade nadrukkelijk op de loer. Vraag de aspirant huurder altijd om een paspoort of een identiteitsbewijs. Vraag bovendien om bankafschriften waaruit blijkt dat de huurder regelmatig salaris gestort krijgt. Zo kunt u alvast het koren van het kaf scheiden en wordt het risico op bijvoorbeeld een hennepplantage een stuk kleiner.

Schakel een specialist in om problemen te voorkomen

Uw koophuis verhuren heeft ook een aantal fiscale consequenties. Inkomen uit huur valt in box 3. Dit heeft als gevolg dat u tijdens de verhuurperiode niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Ook wat betreft de belasting kan er het een en ander veranderen. Laat u daarom bijpraten door een specialist voor u uw koophuis besluit te verhuren. Want de verhuur van uw koophuis heeft best nog wat voeten in aarde, zaken waar u van te voren vaak niet zelf aan denkt. U bent echter niet de eerste die eventueel geconfronteerd wordt met een huurder die uw eigen woning niet wenst te verlaten. Tijdelijke huur wordt permanente huur, zeker als de huurder steeds aan zijn verplichtingen voldaan heeft.

Tip: Huis verhuren in Haarlem? Kijk op Premiumhousing.nl.

Reacties zijn gesloten.