Tips om energie te besparen in het huishouden

Tips om energie te besparen in het huishouden

Waarom besparen?

In 2019 zal voor bijna elk huishouden de rekening voor stroom en gas opnieuw stijgen. Dit komt door verschillende factoren. Zo zorgt de overheid met verhoogde belastingen ervoor dat huishoudens dit extra in de portemonnee voelen, de vraag naar stroom wordt groter en de vermindering energiebelasting zal verlaagd worden. Andere kosten die zullen stijgen zijn de transportkosten en de netbeheerkosten. Dit kan op jaarbasis al een verschil van 250 euro op de energierekening uitmaken. Maar ook goed nieuws, er zijn verschillende stappen die je als consument kan zetten om te besparen op de energierekening.

Ga voor groen!

Het regerende beeld heerst dat groene energie duurder is. Dit is gelukkig al lang niet meer automatisch het geval. Groene stroom blijft ook gewoon stroom, alleen op een duurzame en verantwoorde manier opgewekt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld met behulp van waterkrachtcentrales, zonnepanelen, windmolens of biomassa verbranding. En eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon een fijn gevoel om iets goeds te doen voor het milieu tegen de opwarming van de aarde. Benieuwd naar verschillende soorten (groene) energie om zo verantwoord mogelijk bezig te zijn? Klik hier om verschillende aanbieders met elkaar te kunnen vergelijken.

Eenvoudig overstappen

Iedereen weet het eigenlijk wel, veranderen van energieaanbieder is vaak voordelig! Maar zoals bij zoveel zaken, denk hierbij bijvoorbeeld ook aan veranderen van verzekeringen, wordt overstappen geassocieerd met gedoe. Uitzoeken naar welke aanbieder je dan graag over wil stappen, een nieuw contract afsluiten, het oude afzeggen… Hierbij zijn veel mensen helaas al afgehaakt. Deze stappen hoeven namelijk helemaal niet allemaal genomen te worden! In principe hoef je je alleen maar bij de nieuwe leverancier aan te melden, je geeft hier meteen je huidige meterstanden even door, en je nieuwe leverancier zorgt voor het nieuwe contract en het beëindigen van het oude. Makkelijk geld bespaard!

De keuze van de nieuwe leverancier

Het is natuurlijk wel belangrijk om te bekijken naar welke nieuwe leverancier je de overstap gaat maken. Op de website Overstappen.nl kan je eenvoudige en direct alle energieleveranciers met elkaar vergelijken. Hierin worden alle soorten, dus groene én grijze stroom, meegenomen en deze kan je dus het beste gebruiken als je uitgaat van je jaarverbruik voor gas en elektriciteit. Dit laatste is terug te vinden op je jaarnota of via de website van je huidige leverancier.

Belangrijk bij de overstap

Waar moet je goed op letten bij een eventuele overstap? In sommige gevallen is het niet mogelijk om per direct over te stappen naar een nieuwe leverancier. Je sluit namelijk een contract vaak af voor een periode van 1 of 2 jaar, wanneer je een overstap maakt binnen deze periode pleeg je contractbreuk en maak je kans op een boete. Helaas kan deze oplopen tot wel 200 euro. Wil je toch overstappen binnen je huidige contract? In sommige gevallen neemt de nieuwe leverancier de boete voor hun rekening. Indien dit niet het geval is, is dit wellicht niet het juiste moment om over te stappen. Het is natuurlijk de bedoeling om er geld op te besparen en dit niet in een hoge boete te stoppen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *