Op tijd een energielabel woning aanvragen

Op tijd een energielabel woning aanvragen

Heb je gecontroleerd of jouw woning een energielabel woning heeft? Is dat niet het geval? Dan moet je een energielabel woning aanvragen. Moet een energielabel voor jouw woning aanvragen bij een erkend energieadviseur. Aangeraden wordt om het energielabel tijdig aan te vragen bij de energieadviseur. Waarom? Omdat de energieadviseur het bezoek aan jouw woning dan goed kan inplannen. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan ontvang je bij het aankopen van het huis een energielabel met een voorlopige status. Wordt de woning opgeleverd. Dan ontvang je een energielabel met een definitieve status. Let op dat je bij het opleveren van jouw huis dat energielabel met een definitieve status daadwerkelijk ontvangt. Waarom? Omdat je dat energielabel met een definitieve status nodig hebt als je jouw huis minder dan 10 jaar na de oplevering ervan wilt verkopen of verhuren. Een energielabel met een definitieve status is dus 10 jaar geldig.

Hoe een energielabel woning moet worden aangevraagd

Moet je een energielabel woning aanvragen? Dan wil e natuurlijk weten hoe je dat het beste kunt doen:

  • Ga op zoek naar  professionele energieadviseurs woningbouw. Heb je enkele energieadviseurs gevonden? Door offertes aan te vragen bij verschillende energieadviseurs woningbouw kun je waarschijnlijk geld besparen
  • Heb je de meest geschikte energieadviseur gevonden. Dan moet je de offerte bevestigen. Vervolgens moet je tijdig een afspraak maken met die energieadviseur.
  • De energieadviseur bezoekt op de afgesproken dag en tijdstip jouw woning. Hij neemt dan ter plaatse de situatie op. Uiteraard moet jij tijdens dit bezoek aanwezig zijn. De energieadviseur kan de situatie ter plaatse goed beoordelen als jij zorgt voor relevante aanvullende informatie, zoals documentatie, bouwtekeningen en facturen van door jou genomen maatregelen wat betreft energiebesparing in de woning.
  • Vervolgens wordt door de energieadviseur de energie prestatie van jouw woning berekend en geregistreerd. Heeft hij dat gedaan? Dan ontvang jij een afschrift van het door hem vastgestelde energielabel.
  • Weet je toch nog niet hoe je een energielabel moet aanvragen? Aangeraden wordt om dan contact op te nemen met de Helpdesk Energielabel.

De kosten van een energielabel

Het aanvragen van een energielabel heeft voordelen als jouw huis een zuinig energielabel heeft. Kopers of huurders kunnen dan direct zien dat ze een energiezuinig huis kopen of huren. Wil je een energielabel voor jouw energiezuinige huis aanvragen? Dan wil je natuurlijk ook weten wat de kosten zijn. Die vraag kan niet direct worden beantwoord. De kosten van het aanvragen van een energielabel woning zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren:

  • De tijd die de energieadviseur tijdens het bezoeken van jouw woning nodig heeft om de situatie ter plekke op te nemen.
  • De grootte van jouw woning. Die grootte hangt doorgaans samen met het woningtype.
  • De beschikbare relevante informatie waarover de energieadviseur tijdens het bezoeken van jouw woning kan beschikken.
  • Vanwege de vrije marktwerking kan de prijs van het door een energieadviseur verstrekte energielabel per plaats of regio verschillen. Er ka gemiddeld gerekend worden op een prijs van circa 300 euro.

Tip: Energielabelwoning.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *