Je woning beschermen in slechts een paar stappen

Je woning beschermen in slechts een paar stappen

Je hebt je eigen plekje weten te bemachtigen en kan het nu volledig naar je eigen smaak gaan inrichten. De woning is dan ook zeer waardevol. Al jouw bloed, zweet en tranen zitten erin verwerkt. Het is dan ook meer dan logisch dat je de woning goed wilt beschermen tegen dergelijke ongevallen, zoals schade of diefstal. Dit kan al in slechts een paar stappen.

#Stap 1: Begin bij de basis
Indien je een huis hebt gekocht, stelt de hypotheekgever je vaak wel verplicht om een woonverzekering af te sluiten aangezien de woning als onderpand dient. Hiervoor moet je een opstalverzekering afsluiten. Er kan hierbij onderscheid worden gemaakt tussen een basis- en een allriskverzekering. Bij de basis verzekering is je woning beschermd tegen schade door middel van storm of brand. Schade die jezelf of een ander aan de woning aanricht is hierin niet vergoed. Daarvoor dien je een allriskverzekering af te sluiten. Eenmaal deze verzekering afgesloten is de eerste stap gezet. Je woning is beschermd tegen schade.

#Stap 2: Overige dekkingen
Naast het afsluiten van een opstalverzekering is het verstandig om na te denken over overige dekkingen. Zo kun je gepaard met een opstalverzekering een extra glas dekking nemen. Hiermee zijn je ramen en wellicht je glazen deuren of koepels verzekerd tegen schade. Soms is deze dekking bij de allrisk inbegrepen, maar niet altijd. Kijk daar even goed naar.

#Stap 3: Van binnen naar buiten
Nu de woning volledig verzekerd is, kun je verder met de volgende stap, namelijk het beschermen van de spullen die zich in de woning begeven. Hiervoor dien je een inboedelverzekering af te sluiten. De naam zegt het al, je inboedel is dan beschermd tegen schade en diefstal. Ook hier kan onderscheid worden gemaakt in een basis en allriskverzekering, waarbij schade door eigen toedoen alleen bij de allrisk gedekt is.

#Stap 4: Extra dekking voor de spullen
Ook hier kun je naast de standaardverzekering nog kiezen voor extra dekkingen. Zo heb je de dekking buitenshuis. Spullen als een laptop, een mobiele telefoon of een tablet vallen onder de inboedelverzekering. Echter neem je deze spullen ook wel eens mee naar buiten. Mocht er buiten de deur nou schade aan het apparaat komen of gestolen worden, dan valt dit niet onder de dekking van de inboedel. Deze buitenshuis dekking kan dan goed van pas komen. Daarnaast zou je voor de echt dure spullen, zoals kunst of audiovisuele apparatuur een kostbaarhedenverzekering af kunnen sluiten. Deze keert bij schade of diefstal een hoger bedrag uit dan de inboedelverzekering, waardoor je bij de echt kostbare spullen wellicht meer waarde voor je geld krijgt.

#Stap 5: Een pakket samenstellen
We hebben nu een paar verzekeringen genoemd om zowel je woning als je inboedel te beschermen. Echter kan het natuurlijk ook voorkomen dat jij schade bij een ander aanricht. Veel verzekeraars bieden ook verzekeringspakketten aan waarin zowel de inboedel-, opstal- als aansprakelijkheidsverzekering afgesloten zijn. Dit is vaak goedkoper dan alle verzekeringen los afsluiten. Bovendien geldt hierbij, hoe meer je afsluit des te minder premie je betaalt.

Reacties zijn gesloten.