Hoe bescherm je jezelf tijdens het zoeken van een woning?

Hoe bescherm je jezelf tijdens het zoeken van een woning?

Het zoeken van een nieuwe woning is leuk om te doen maar brengt ook wel wat problemen met zich mee. Dit is zowel het geval bij koopwoningen als bij huurwoningen. Op NederlandReview kun je verschillende woningsites vinden die kopers, verkopers, huurders en verhuurders bij elkaar brengen. Maar voor je jezelf inschrijft voor een woningsite is het belangrijk om jezelf te beschermen. Wij willen je graag vertellen op wat voor een manier je dat kunt doen en waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe huurwoning of koopwoning.

Bezichtigen van de woning
Het bezichtigen van een woning is erg spannend en als hij je enigszins aanspreekt zie je jezelf daar misschien al wonen. Het gevaar is dat je door de roze bril niet meer in staat bent om kritisch naar de woning te kijken. Toch is dat, zowel bij koopwoningen als huurwoningen, wel belangrijk. Let op details als de afwerking van de ramen en oneffenheden in het plafond. Je kunt dan niet alleen zien waar  lekkages hebben gezeten, waar tocht het huis binnen kan komen en waar er zwakke plekken in het huis zitten. Goed afgewerkte ramen met stevige sluitingen zijn daarnaast een extra barrière voor inbrekers. Neem ook altijd een onafhankelijke partij mee als je een woning gaat bezichtigen, iemand die niet te maken heeft met emoties en objectief kan kijken naar de staat van de woning.

Huurprijs of koopprijs
Als het serieus wordt dan heb je met een huurprijs of koopprijs te maken. Laat je niet verleiden tot een hogere prijs dan die je eigenlijk in gedachten hebt. Natuurlijk moet er wel wat ruimte tot onderhandelen zijn. Ga daarom altijd lager zitten dan je hoogste bod. Als de verkopers of verhuurder echt het maximum willen hebben wat je er voor over heb, bedenk dat goed of deze woning je dat waard is. Op NederlandReview kun je ervaringen vinden met makelaars, woningsites en andere bedrijven die met het verkopen of verhuren van een huis or appartement te maken hebben.

Hypotheek
Bij het kopen van een woning heb je eigenlijk altijd wel een hypotheek nodig. Je kunt jezelf voor onvoorziene omstandigheden beschermen door een iets hogere hypotheek af te sluiten dan die je eigenlijk nodig hebt om het huis te kopen. Houd het bedrag dat je over hebt gehouden achter te hand.  Op die manier heb  je wat geld achter de hand voor het geval er iets onverwachts gebeurd. Houdt er bij het afsluiten van een hypotheek ook altijd rekening mee dat een koopwoning misschien nog verbouwd moet worden voor hij naar het zin is. Dit probleem heb je dan weer niet bij een huurwoning.

Online zoeken naar een woning
Het online zoeken naar een woning is nog een stapje lastiger. De huizenmarkt trekt weer aan en soms worden huizen al naar aanleiding van wat foto’s op de website verkocht. Beslis je niet snel genoeg, dan heb je de kans dat het huis zo voor je neus weggekaapt wordt. Hetzelfde geldt voor huurhuizen waar meerdere huurders op azen. Toch is het verstandig eerst te gaan kijken, al is het maar om kennis te maken met je eventuele nieuwe huurbaas. Een foto zegt niet alles en laat vaak niet de kleine details zien die nou net zo belangrijk zijn. En als huurder wil je wel weten met wie je de komende jaren te maken gaat hebben als je een huurcontract afsluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *