Het belang van een goed dak

Het belang van een goed dak

Het dak boven ons hoofd biedt ons veel veiligheid en comfort. De meesten van ons staan hier niet heel vaak bij stil, maar een goed dak is erg belangrijk. Een slecht dak kan namelijk meerdere gevolgen hebben en die zijn niet zo positief.

Waterdicht

Allereerst is een goed dak waterdicht. Wanneer een dak niet waterdicht is, kan er schade ontstaan. In de eerste instantie lijkt deze schade misschien niet erg, maar het kan toch ernstige gevolgen hebben.

Is het dak niet goed dicht dan kan er lekkage ontstaan. Dit is op zich al erg vervelend, maar lekkage kan grote gevolgen hebben. Er kunnen namelijk schimmels ontstaan, welke slecht zijn voor je gezondheid.

Winddicht

Tuurlijk, je dak ligt in de wind, maar je onderdak moet wel winddicht zijn. Dit is belangrijk voor de isolatie van het huis. Stilstaande lucht is een goede isolator. Ook kan de warmte niet ontsnappen als je dak goed wind- en luchtdicht is.

Damp-open

Je verwachtte misschien weer iets wat dicht moest zijn bij het dak, maar in dit geval spreken we over open. Vocht in de isolatie moet namelijk wel kunnen verdampen. Wanneer het vocht niet weg kan, trekt het in de isolatie. Ook dit kan weer voor schimmels zorgen.

Schade

Wanneer je schade hebt aan je dak kan dit snel verergeren. Zorg ervoor dat je snel een goede dakdekker vindt. Hoe erger de schade is, hoe verder de kosten oplopen. Wanneer het dak door een professional gerepareerd is, kan je dak er weer jaren tegenaan.

Schade zoals losliggende dakpannen kan ervoor zorgen dat het onderdak en de zolder beschadigd raken, maar wat als een harde wind de dakpannen van het dak waait? Het zal maar gebeuren dat er net iemand langsrijdt.

Dakgoot

Hoewel de dakgoot niet per se het dak is, is het toch belangrijk om even te vermelden. Het onderhoud van de dakgoot kan je namelijk vrij gemakkelijk zelf doen.

Door af en toe met behulp van een ladder (indien mogelijk natuurlijk) de dakgoot schoon te maken, ontstaat er minder snel schade of verstopping.  Zeker rond de herfst is het belangrijk om dit te doen, er belanden over het algemeen veel bladeren in de dakgoot.

Regelmatig onderhoud

Het is verstandig om je dak regelmatig te laten onderhouden. Kleine beschadigingen snel verhelpen, zorgt ervoor dat er geen grote schade en dus grote kosten ontstaan. Als je een dak gaat onderhouden moet je een valbeveiligingssysteem niet vergeten. Veilig werken op hoogte is van levensbelang.

Een goed dak zorgt immers voor een veilig en gezond leefklimaat in je huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *