Hoe kan je de beste inboedelverzekering afsluiten?
Het verzekeren van de inboedel van een woning is in de praktijk altijd de moeite waard. We staan er als mensen vaak niet bij stil, maar de inboedel die we tijdens ons leven verzamelen vertegenwoordigt een ongelooflijke waarde. Het zou dan ook niet verstandig zijn om deze onverzekerd te laten. Het afsluiten van een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je al deze inboedel op een efficiënte manier kan verzekeren tegen verschillende vormen van schade. Zou jij hier nu graag meer over te weten willen komen? Dan moet je absoluut zeker even de onderstaande informatie doornemen!
Hoe kan je een inboedelverzekering afsluiten?
Wanneer je van plan bent om een inboedelverzekering af te sluiten dien je er rekening mee te houden dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen de twee verschillende soorten inboedelverzekeringen die er bestaan. Het is dan ook zo dat we een onderscheid maken tussen:
- De extra uitgebreide inboedelverzekering;
- De allrisk variant;
Voor de extra uitgebreide verzekering voor je inboedel geldt dat je reeds kan rekenen op een ongelofelijk groot aantal verschillende dekkingen. Er zijn echter ook verschillende dekkingen die niet in deze verzekering zijn inbegrepen. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om de dekking voor schade die door jouzelf wordt veroorzaakt aan je inboedel. Wanneer je dergelijke schade verzekert wil zien worden is het altijd van belang om te kiezen voor het afsluiten van de allriskverzekering.
De allrisk variant afsluiten zorgt er dus in de praktijk voor dat je kan rekenen op heel wat extra interessante dekkingen. Echter dien je er rekening mee te houden dat deze verzekering ook een flink stukje duurder is in vergelijking met de extra uitgebreide optie. Kan je daarmee leven en wil je vooral graag dat je inboedel zo optimaal mogelijk is verzekerd? Dan zal je kunnen vaststellen dat het afsluiten van deze all risk variant mogelijks de interessantste keuze zal zijn.
Wat zijn de aanvullende inboedelverzekeringen?
In eerste instantie zal je er dus voor kiezen om één van de twee standaard inboedelverzekeringen af te sluiten. Het is echter zo dat er ook nog verschillende aanvullende verzekeringen op de markt zijn terug te vinden. Het gaat hierbij in totaal om drie verschillende mogelijkheden. Denk hierbij aan:
- Glasverzekering;
- Kostbaarhedenverzekering;
- Buitenhuisdekking;
Voor heel wat mensen geldt vandaag de dag dat ze zeer vaak onderweg zijn. Om zich te verplaatsen maken lang niet alle mensen gebruik van de eigen auto. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de bus of de trein? Het is echter helaas zo dat in deze vervoersmiddelen vaak je inboedel ten prooi kan vallen aan bijvoorbeeld dieven. Daarnaast is het zo dat veel inboedel onderweg ook schade oploopt. Door het afsluiten van de buitenhuisdekking is je inboedel ook buitenshuis altijd verzekert.
Hoe interessant is de kostbaarhedenverzekering?
Eén van de aanvullende verzekeringen waar je voor kan kiezen bij het afsluiten van een inboedelverzekering is de zogenaamde kostbaarhedenverzekering. Het gaat hierbij om een speciale dekking die onder meer interessant is voor mensen die bijvoorbeeld veel antiek of veel kunstwerken hebben staan. In het bijzonder voor deze laatste geldt dat hun waarde doorgaans aanzienlijk kan stijgen na verloop van tijd. Dit betekent dat het helemaal niet interessant zou zijn om deze in te dekken tegen de aankoopwaarde. Ze verzekeren tegen de actuele dagwaarde is voor deze zaken dan ook veel interessanter. Dit is standaard echter niet mogelijk, tenzij je er aldus voor kiest om daarvoor een speciale kostbaarhedenverzekering af te sluiten.
Welke zaken vallen allemaal onder de inboedelverzekering?
Zoals de naam van deze verzekering al aangeeft is het zo dat ze specifiek de zaken dekt die onder de inboedel van je woning vallen. Het gaat hierbij dan concreet om alle spullen die tijdens een verhuis meegenomen kunnen worden naar de nieuwe woonst. Alles wat vast zit aan de woning, zoals bijvoorbeeld een bad of de keuken, vallen niet onder de dekkingen van deze verzekeringen. Voor deze zaken geldt dan ook dat ze vallen onder de opstalverzekering. Wil je als eigenaar van een woning dus met andere woorden zo optimaal mogelijk zijn verzekerd? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat je zowel de inboedel- als de opstalverzekering zal moeten afsluiten.
Wat is het verschil met de opstalverzekering?
Het verschil tussen de inboedelverzekering enerzijds en de opstalverzekering anderzijds heeft de bovenstaande informatie meer dan waarschijnlijk reeds enigszins duidelijk gemaakt. Van belang om rekening mee te houden is dat de opstalverzekering een verzekering is die enkel en alleen moet worden afgesloten door eigenaars van een woning. Met andere woorden, wanneer je een huis huurt zal je deze verzekering nooit moeten afsluiten. Dat geldt wel voor de inboedelverzekering. Verder is het vooral van belang om er rekening mee te houden dat de opstalverzekering enkel en alleen de opstal van de woning dekt. Het gaat hierbij dus om de constructie van het pand.
Is het mogelijk om te besparen op je inboedelverzekering?
Besparen op de premie van een inboedelverzekering kan in de praktijk gebeuren op verschillende manieren. In eerste instantie is het altijd een absolute aanrader om een vergelijking uit te voeren tussen de diverse inboedelverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Een dergelijke vergelijking uitvoeren levert je in de praktijk twee concrete voordelen op. Denk hierbij aan:
- Je krijgt een goed beeld van de prijs van de verschillende verzekeringen;
- Het wordt meteen duidelijk van welke polisvoorwaarden er sprake is;
Een andere interessante tip die je kan helpen om de premie van je inboedelverzekering te drukken is door het maken van een realistische inschatting van de waarde van je inboedel. In de praktijk komt het zeer vaak voor dat de waarde van de inboedel aardig wordt overschat. Dat is nooit interessant. Op deze manier betaal je immers veel te veel voor de verzekering die je voor je inboedel gaat afsluiten. Dat niet één keer, maar wel elke keer wanneer er een premie moet worden betaald opnieuw. Dit terwijl je daardoor niet zal kunnen rekenen op een grotere uitbetaling op het moment dat je aanspraak moet maken op de verzekering. Eigenlijk is dit dus in het geheel niet interessant.