Welke haag is geschikt voor plaatsing in een grote tuin?

Welke haag is geschikt voor plaatsing in een grote tuin?

U heeft een grote tuin en kunt genieten van veel ruimte rond uw huis. Dat is erg prettig, want in uw eigen tuin bent u vrij om te doen en te laten wat u wilt, zonder dat iemand u daarbij lastig valt. Tenminste, als u zorgt voor voldoende beschutting en privacy op de grens van uw tuin. Door een haag te plaatsen zorgt u ervoor dat u ongewenste bezoekers buitenhoudt en wordt u ook niet zomaar bekeken vanaf een openbare locatie. Maar welke haagplanten zijn het meest geschikt om te gebruiken in een grote tuin? Daarover leest u meer in dit blog.

Breedte boven hoogte

In een grote tuin heeft u behoefte aan brede haagplanten. Iedere plantsoort heeft zijn eigen specifieke kenmerken, waardoor de een meer geschikt is dan de ander voor bepaalde doeleinden. Gaat u voor een haag in een grote tuin, dan is breedte belangrijker dan de hoogte. Natuurlijk moet de haag wel hoog genoeg worden, maar in het ergste geval moet u een paar groeiperiodes wachten tot uw haag de gewenste hoogte bereikt. De breedte is echter een ander verhaal, omdat niet alle haagplanten even breed worden, zelfs niet na meerdere groeiperiodes. Hoe groter uw tuin, des te meer strekkende meters u moet vullen met haagplanten. Een smallere haagplant betekent meer haagplanten per strekkende meter, en dus worden de aanschafkosten ook al snel een stuk duurder.

Brede haagsoorten

Er zijn gelukkig een aantal haagplanten die erom bekend staan om ook in de breedte flink te groeien. U heeft relatief weinig van deze planten nodig, omdat ze dus zo breed zijn. Vooral in een grote tuin ziet dit er overzichtelijker uit. U kunt bijvoorbeeld de laurier Rotundifolia of de laurier Novita kopen, deze haagsoorten staan bekend om hun breedte. Bovendien hebben ze grote glanzende bladeren, die voor extra beschutting zorgen. U hoeft dus niet te vrezen voor eventuele gaten in de haag, wel een prettig idee.

Indeling grote tuin

Naast het planten van een haag, zijn er nog een aantal zaken die u niet moet vergeten bij het ontwerpen van een grote tuin. Houdt rekening met de indeling van de tuin, welk deel van de tuin wilt u voor welk doel gebruiken? Zit u graag in de zon, of hecht u juist meer waarde aan de schaduw? Kies niet alleen voor mooie oplossingen, maar vooral voor functionele. De schoonheid van de natuur doet de rest, dat hoeft u niet te forceren. Met een fraaie grote haag rond uw tuin bent u in ieder geval al voorzien van een gezonde hoeveelheid groen in uw tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *