Hoe houd je je vlonder zo goed mogelijk

Hoe houd je je vlonder zo goed mogelijk

Houten vlonders hebben aandacht nodig. Door ze aandacht te geven blijven ze mooi en netjes. Ze zijn net baby’s alleen praten ze niet, bewegen ze niet, ademen ze niet en lopen ze niet… Oke nee vlonders zijn geen baby’s maar ze hebben wel verzorging nodig net als baby’s. Ook vlonders en Wind Hout gevelbekleding moeten gereinigd en onderhouden worden. Hoe? Blijf vooral doorlezen dan kom je daarachter!

Houten vlonder

Je hebt verschillende soorten houten vlonders. Niet iedere vlonder is gemaakt van hetzelfde soort hout. Daarom heeft eigenlijk iedere soort hout een andere vorm van onderhoud nodig. We kunnen een algemene scheiding maken tussen de meest voorkomende houten vlonder soorten en soorten behandelingen. Zo heb je aan de ene kant de vlonder gemaakt van hardhout en aan de andere kant de vlonders gemaakt van zachthout. Vlonders gemaakt van hardhout verkleuren vrijwel snel. Om de verkleuring tegen te gaan wordt het aangeraden om eens per halfjaar de vlonder te oliën nadat de vloer gereinigd is met een speciale hardhoutreiniger. De vlonders van zachthout hebben al wat meer verzorging gehad voordat ze verkocht werden. Zachthout wordt meestal van te voren al geïmpregneerd waardoor schimmels en bacteriën voor een groot deel al tegengehouden worden. Echter kan je zelf de vlonder onderhouden door er onder andere een beits- of laklaag overheen te gooien. Dit behoudt de kleur en zorgt ervoor dat de vlonder een langere levensduur krijgt. Voordat daadwerkelijk iets aan de onderhoud van jouw vlonder gaat doen kun je de specifieke houtsoort opzoeken om te kijken of er nog op soortgerichte onderhoudsmiddelen of manieren zijn.

Composiet vlonder

Een vlonder van composiet is een van de makkelijkste soorten vlonders om te onderhouden. Een composiet vlonder heeft weinig onderhoud nodig. Je kan de vlonder in principe gewoon met wat sop over je vlonder heen gaan en met een bezem het sop over de vlonder heen boenen. Dan komt eigenlijk al het vuil al los. Als je geen zin hebt om te boenen op je eigen kracht kan je zelfs voor een hogedrukreiniger kiezen. Het composiet raakt niet beschadigd erdoor, mits je een straal van maximaal 80 bar gebruikt. Een druk hoger dan 80 zou wel schade kunnen opleveren. Er zijn ook speciale composiet vlonder reinigers te koop om je vlonder weer compleet te laten glimmen en ieder oneffenheidje op de vlonder te laten verdwijnen.

Bamboe vlonder

De kleur van bamboe is meestal lichtbruin. Vooral deze lichte keuren kunne snelverlkerien door de weersomstandigheden. Om verkleuring en vervaging van de kleur tegen te gaan kan je de vlonder eens per zes maanden laten inwerken met een speciale bamboe olie. Voordat je de vlonder laat oliën is het belangrijk om de vlonder eerst schoon te maken. Dit kan je doen met behulp van bamboe reinigers.

Onderhouden

Hoe je jouw vlonder moet onderhouden hangt af van het materiaal van jouw vlonder. Al heb je een houten vlonder is het belangrijk dat je bekijkt of je een vlonder hebt van hardhout of zachthout. Aan de hand van deze onderscheiding kan je de vloer onderhouden. Echter is het het beste om per houtsoort te kijken naar de juiste onderhoudsmiddelen. Een vlonder van composiet of bamboe heeft geen verschillende soorten en daar heb je per materiaal en vaste manier van onderhouden voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *