Waarom LED plafonnières efficiënter zijn dan andere lampenarmaturen

Waarom LED plafonnières efficiënter zijn dan andere lampenarmaturen

Sinds de gloeilamp is verbannen zijn vele verschillende soorten lampen de markt ingekomen waaronder ook de LED plafonnière. Daarnaast zijn er tl lampen, spaarlampen en halogeenlampen die je gloeilamp kunnen vervangen. In dit blog lees je waarom een LED plafonnière het efficiëntst is. De LED lamp zal worden vergeleken met andere soorten lampen. Dit zal illustreren waarom het aanschaffen van een LED lamp aan je plafond de beste keuze is voor je huis en voor je portemonnee.

LED plafonnières en gloeilampen

Hoewel gloeilampen inmiddels door de wet zijn verbannen en niet meer verkocht worden in Nederland is het toch interessant om te bekijken hoeveel efficiënter een LED lamp is in vergelijking met een gloeilamp aan je plafond. Een gloeilamp genereert licht door het elektrisch laden van het staafje dat binnenin de lamp zit. Hierbij wordt warmte gegenereerd en het staafje gaat gloeien. Veel van de energie die in een gloeilamp wordt gestopt komt naar buiten als warmte en niet als licht. Een LED lamp produceert minder warmte en meer licht met de energie die hij binnenkrijgt. Je hebt dus meer aan de energie die je in een LED lamp stopt dan de energie die je in een gloeilamp stopt. Dit scheelt euro’s, maar scheelt ook voor het milieu.

LED plafonnières en tl buizen

Tl buizen werken door het vervoeren van energie door een gas dat in de lamp zit. Hierdoor licht de fluorescente laag van de lamp op. De chemicaliën die in deze buizen zitten zijn echter heel schadelijk voor het milieu. Dit zorgt ervoor dat de lampen beschouwd worden als gevaarlijk en chemisch afval. Ook geven de lampen slechts een dim licht af vergeleken met hun LED varianten. Daarnaast zijn tl buizen rond en wordt het licht aan alle zijden uitgestraald en dus ook naar boven. Het heeft geen nut om licht naar boven uit te stralen, omdat daar het plafond zit. LED lampen op het plafond stralen alleen licht naar beneden uit of hebben ze een reflecterende bovenkant waardoor het uitgestraalde licht optimaal wordt benut binnen de ruimte waarin de plafonnière wordt opgehangen. 

LED plafonnières en spaarlampen

De werking van spaarlampen is ongeveer dezelfde als die van tl buizen. De eerste spaarlampen die werden gemaakt waren niet efficiënter dan de gewone gloeilamp, maar naarmate er meer generaties geproduceerd werden was dit wel het geval. Met spaarlampen kunnen verschillende kleuren ontwikkeld worden, maar dit verschilt per lamp en kleur kan niet met dezelfde lamp veranderd worden. De spaarlamp heeft een langere levensduur dan de gloeilamp, maar niet zo’n lange levensduur als een LED plafonnière zou hebben. Daarnaast geven spaarlampen, net als tl buizen, chemisch afval af. LED lampen zijn gemakkelijk te vervangen en daarna kunnen deze gerecycled worden. Er zijn dus een heleboel redenen waarom LED lampen de meest effectieve soort lamp zijn voor aan je plafond. Naast de efficiëntie worden LED lampen geproduceerd in verschillende vormen, groottes en designs terwijl dit bij andere soorten lampen vaak niet het geval is. Kies dus voor een LED plafonnière.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *