Draairichting buitendeuren

Draairichting buitendeuren

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je probeert een deur open te duwen, maar moet eraan trekken om deze te openen of juist andersom. Dit heeft te maken met de draairichting van de deur die is bepaald toen de deur erin werd gezet. Daarbij zit er ook nog een verschil in de draairichting van binnendeuren en van buitendeuren. 

Het bepalen van de draairichting van buitendeuren

De draairichting van buitendeuren wordt allereerst bepaald door waar de deur zich precies bevindt. Als deze buitendeur een voordeur is, is het vaak zo dat de deur naar binnen draait, terwijl als de deur een achterdeur is deze vaak naar buiten draait. De redenen hiervoor zijn echter verschillend. 

De draairichting van voordeuren

De reden dat voordeuren vaak naar binnen draaien is dat niet iedereen ook nog een voortuin heeft, wat betekent dat als deze voordeur naar buiten zou draaien deze half over de openbare stoep gaat. Dit vinden veel mensen minder prettig waardoor er behoorlijk vaak voor een voordeur wordt gekozen die naar binnen draait. Als hiervoor is gekozen dan moet er nog bepaald worden welke kant de voordeur dan naar binnen draait. Of hierbij voor naar links of naar rechts gekozen wordt is nogal eens afhankelijk van de indeling van het huis. Dit zorgt ervoor dat de draairichting naar links of rechts vaak wordt gekozen aan de hand van waar de openslaande deur het minst in de weg zit. De deur wordt daarom regelmatig zo geplaatst dat als deze openslaat, de deur vlak langs de muur ernaast parallel kan lopen. 

De draairichting van achterdeuren

Bij de draairichting van de achterdeuren wordt weer aan andere aspecten gedacht. Zoals al eerder gezegd draaien achterdeuren vaak open naar buiten. De reden hiervoor is dat de meeste mensen wel een tuin of balkon bezitten. Een deur die naar buiten openslaat op grond dat eigendom is, is iets waar mensen vaak geen probleem mee hebben. Daarbij zijn naar buiten slaande deuren juist handiger omdat dit ruimte scheelt in huis. Met naar buiten slaande deuren hoeft er ook geen rekening gehouden te worden met de inrichting als gekeken wordt naar of iets ergens in huis wel zou kunnen staan omdat het misschien niet past als de deur open moet. Wat betreft de draairichting naar links of naar rechts van een buitendeur kan hetzelfde principe aangehouden worden als met de voordeur. Het is namelijk ook voor een buitendeur het handigst om de draairichting zo te bepalen dat de deur de minste ruimte in beslag neemt.

Bron: vrijesectorwonen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *