Alles wat je moet weten over roerende zaken

Alles wat je moet weten over roerende zaken

De termen roerende en onroerende zaken komen de meeste mensen bekend voor, maar niet iedereen weet wat ze betekenen. Bij onroerende zaken gaat het om vaststaande bezittingen, denk bijvoorbeeld aan een woning die je verhuurt of een losstaande garage. Roerende zaken zijn daarentegen voorwerpen en bezittingen die wel kunnen worden meegenomen. In dit artikel gaan we in op deze laatste categorie.

Voorbeelden van roerende zaken

Roerende zaken zijn in feite zaken en voorwerpen die zonder problemen kunnen worden verplaatst. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een bankstel, een vloer die makkelijk kan worden weggehaald of een kast die niet ingebouwd is. In sommige gevallen is het echter niet duidelijk of iets roerend of onroerend goed is. Voor meer voorbeelden kun je terecht op vandermaas-verhoog.nl.

Het overnemen van een bedrijf

Als je een huis koopt of een bedrijf overneemt, doe je er dus goed aan om een lijst op te laten stellen van alle voorwerpen die je overneemt. Omdat het niet altijd duidelijk is tot welke categorie een bepaald product behoort, kan het veel juridische problemen zorgen als niet alles goed op papier staat. Zeker wanneer je een bedrijf overneemt of een bedrijfsruimte huurt, doe je er goed aan om een huurcontract op te stellen.

Belasting over roerende zaken

Terwijl je over onroerende zaken belasting betaalt, is dit bij roerende zaken niet het geval. Wel is het belangrijk dat je de roerende zaken duidelijk meldt in je koopovereenkomst. Wanneer je dit niet doet, bestaat het risico dat je overdrachtsbelasting betaalt over de roerende zaken. Ook is het goed om te weten dat de bank geen hypotheek verstrekt voor roerende zaken. 

Een advocaat inschakelen

Wanneer je een bedrijfsruimte huurt of overneemt en daarbij geen duidelijke afspraken op papier zet, bestaat de kans dat je op termijn verwikkeld raakt in onenigheden. Ook tijdens het proces van de overname kunnen er conflicten ontstaan. Je kunt er daarom voor kiezen om een advocaat in de arm te nemen die je bijstaat tijdens het overnameproces.

Reacties zijn gesloten.